Verschil tussen glasvezel en kabel

Je ziet het op steeds meer plaatsen aangelegd worden: een glasvezelnetwerk. Steeds meer initiatieven maken zich sterk voor een glasvezelnetwerk in de wijk/gemeente, want het brengt echt veel voordelen met zich mee. Maar wat is dan eigenlijk het verschil tussen glasvezel en de bestaande bekabeling? We leggen het stapsgewijs voor je uit.

De snelheid
Zoals je misschien al ergens hebt gelezen of gehoord: glasvezel is sneller dan 'gewoon' internet. Wat is dan het verschil, en hoe kan het dat daar een verschil in zit? Om te beginnen zullen we de snelheden even voor je vergelijken. De download-snelheid van 'gewoon' internet via de kabel ligt rond 50 tot 100 Mbps. Daarentegen levert SNLR standaard een snelheid van 1.000 Mbps via glasvezel. Dat is tot wel 20 keer sneller internet! En dan hebben we het nog niet eens over het verschil in uploadsnelheid.
Het transport
Zo'n verschil in snelheid móet toch ergens vandaan komen..? Dat klopt, dat is in dit geval het transportmiddel. Waar het internet voorheen vooral via koperen kabels liep, raast het bij glasvezel door miniscule vezels van een speciaal soort glas (vandaar ook de naam glasvezel). Waar bij de koperen kabels gebruik werd gemaakt van stroomimpulsen om data te verzenden, wordt er bij glasvezel gebruik gemaakt van lichtsignalen. Je raadt het al: via lichtsignalen is een véél hogere snelheid haalbaar dan bij gebruik van de ouderwetse stroomimpulsen. Je data gaat letterlijk met de snelheid van het licht, extra snel internetten dus!
De stabiliteit
Maak je nu nog gebruik van internet via de reguliere bekabeling? Dan merk je vast wel eens dat de sterkte van de verbinding en de snelheid van het internet schommelt/hapert. Dit heeft o.a. te maken met het feit dat je via kabel de toevoer van het internet deelt met de andere straatbewoners. Waar je met de reguliere bekabeling deze toevoer dus deelt, krijg je met glasvezel een eigen toevoer vanaf de wijkcentrale. Je krijgt dus een eigen glasvezelaansluiting waarmee je ongestoord kunt genieten van al het leuks wat internet te bieden heeft! Geen last meer van de buurjongen die meerdere films aan het downloaden is, terwijl hij ook nog zijn favoriete serie aan het streamen is!
De storingsgevoeligheid
Koperen kabels zijn veel gevoeliger door invloeden van buitenaf, waaronder de weersomstandigheden. Tijdens hete zomers komt het vaak voor dat er bij koperen kabels een internetstoring ontstaat. Gelukkig biedt glasvezel de oplossing, want glasvezel is veel minder storingsgevoelig dan koper voor weersinvloeden. Voortaan kun jij je tijdens de hittegolven binnen blijven verstoppen, want je kunt gewoon ongestoord blijven internetten!