De ACM heeft in 2021 de ‘Beleidsregel handhaving besluit eindapparaten’ gepubliceerd. De ACM wil hiermee vrije apparatuurkeuze voor eindgebruikers bewerkstelligen. Het gaat om eigen apparatuur welke rechtstreeks op het netwerkaansluitpunt kan worden aangesloten. Dat is bij glasvezelaansluitingen het glasvezelaansluitpunt, ook wel FTU genoemd, waarop de glasvezelverbinding is afgemonteerd op de eindgebruikerslocatie. SNLR maakt voor haar dienstverlening gebruik van verschillende technieken.
Op deze pagina wordt per glasvezelnetwerk toegelicht aan welke specificaties de apparatuur moet voldoen om rechtstreeks op het netwerkaansluitpunt te kunnen worden aangesloten. Tevens vermelden we zo compleet mogelijk de instellingen voor de eigen apparatuur. We trachten de specificaties zo duidelijk en compleet mogelijk op deze pagina te publiceren.
Onze klantenservice kan je geen ondersteuning geven bij het instellen van jouw eigen apparatuur. Je kunt hiervoor terecht bij de leverancier van deze apparatuur. Je blijft zelf verantwoordelijk voor de werking van het door jou gekozen apparatuur. We helpen je uiteraard bij storingen, mogelijk vragen we je de door ons geleverde apparatuur aan te sluiten. Bewaar deze dus goed. De door ons geleverde apparatuur blijft ook altijd eigendom van SNLR, je dient deze bij beëindiging van jouw glasvezelabonnement ook aan ons terug te sturen.
Gebruik van een eigen (draadloze) router
Het gebruik van een eigen (draadloze) router is mogelijk op alle glasvezelnetwerken waar SNLR diensten aanbiedt. Indien je gebruik wilt maken van eigen apparatuur in combinatie met de glasvezeldiensten van SNLR dan adviseren wij om gebruik te maken van de mogelijkheid om een eigen (draadloze) router te plaatsen in combinatie met een glasvezelmodem welke geleverd wordt door SNLR. Een eigen router is eenvoudig via een UTP-kabel (netwerkkabel) met een RJ-45 stekker aan te sluiten op de LAN-poort van het glasvezelmodem.
Indien er op dit moment een gecombineerde glasvezelmodem en router van Huawei in gebruik is dan kun je bij de klantenservice een verzoek doen om deze te vervangen voor een aparte glasvezelmodem (ONT) in combinatie met Fritzbox als (draadloze) router.